10K+ students - 4.8/5

Conversation courses Learning materials included Group or private lessons

A1.17.4 Spanish culture: Spanish tapas

A1.17.4 Spanish culture: Spanish tapas

A1 Spanish Gastronomy Spain

Cultura

Level: A1

Module 3: Día a día (Day to day)

Lesson 17: Cocinar (Cooking)

Learning history

Teaching guidelines +/- 10 minutes

Original
Original
Original (Slow)
Original (Slow)
Self study (fast)
Self study (fast)
Self study (slow)
Self study (slow)

Las tapas españolas

Discover the typical tapas of Spain, from Andalusian gazpacho to Galician-style octopus, including Basque pintxos and Valencian esgarraet.

Reading and listening exercise

Las tapas son pequeños platos de comida. Cada región tiene sus tapas típicas. En Andalucía, es común el gazpacho. El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan. En el País Vasco, las tapas se llaman pinchos. Una tapa típica vasca es la gilda. Lleva aceitunas y anchoas. En Galicia es famoso el pulpo. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal. En la Comunidad Valenciana, una tapa muy popular es la esgarraet. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite. En España, se suele cocinar con aceite.

Translation

The tapas are small dishes of food. Each region has its own typical tapas. In Andalusia, gazpacho is common. Gazpacho is a cold tomato soup with cucumber, pepper, garlic, oil, and bread. In the Basque Country, the tapas are called pinchos. A typical Basque tapa is the gilda. It has olives and anchovies. In Galicia, octopus is famous. This Galician tapa is made of octopus, potatoes, paprika, oil, and salt. In the Valencian Community, a very popular tapa is esgarraet. It is made with red peppers, cod, garlic, and oil. In Spain, it is common to cook with oil.

Exercise: Discussion questions

Instruction: Questions the teacher and students can discuss during conversation classes.

  1. ¿Qué lleva el gazpacho andaluz?
  2. What ingredients does Andalusian gazpacho have?
  3. ¿Qué es famoso en Galicia?
  4. What is famous in Galicia?
  5. ¿Qué lleva el esgarraet?
  6. What ingredients are in the esgarraet?
  7. ¿Qué platos típicos de tu país hay que probar?
  8. What typical dishes from your country should one try?

Exercise: Choose the correct word

Instruction: Choose the correct word, read the sentence out loud and translate.

Show answers Show translation

cocinar, pulpo, aceite, tomate, tapas, ajo

1. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ... y aceite.

Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite.
(It is made with red peppers, cod, garlic, and oil.)

2. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, ... y sal.

Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal.
(This Galician tapa is made up of octopus, potatoes, paprika, oil, and salt.)

3. El gazpacho es una sopa fría de ..., pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan.

El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan.
(Gazpacho is a cold soup made of tomato, cucumber, pepper, garlic, oil, and bread.)

4. En Galicia es famoso el ....

En Galicia es famoso el pulpo.
(In Galicia, octopus is famous.)

5. En España, se suele ... con aceite.

En España, se suele cocinar con aceite.
(In Spain, people often cook with oil.)

6. Cada región tiene sus ... típicas.

Cada región tiene sus tapas típicas.
(Each region has its typical tapas.)

Exercise: Order the words

Instruction: Order the words in a correct sentence and translate.

Show answers Show translation

aceite. | rojos, bacalao, | Está hecha | ajo y | con pimientos

Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite.
(It is made with red peppers, cod, garlic, and oil.)

pimentón, aceite | compone de | gallega se | Esta tapa | y sal. | pulpo, patatas,

Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal.
(This Galician tapa is made up of octopus, potatoes, paprika, oil, and salt.)

pimiento, ajo, aceite, | y pan. | de tomate, pepino, | El gazpacho es | una sopa fría

El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan.
(Gazpacho is a cold soup made of tomato, cucumber, pepper, garlic, oil, and bread.)

pulpo. | famoso | el | es | En | Galicia

En Galicia es famoso el pulpo.
(In Galicia, octopus is famous.)

aceite. | cocinar con | se suele | En España,

En España, se suele cocinar con aceite.
(In Spain, people often cook with oil.)

tapas | típicas. | tiene | sus | región | Cada

Cada región tiene sus tapas típicas.
(Each region has its typical tapas.)

Exercise: Translations

Instruction: Translate and say the word out loud. Use the word in a sentence.

Show translation
1. Cocinar
(Cook)
2. Pulpo
(Octopus)
3. Aceite
(Oil)
4. Tomate
(Tomato)
5. Tapas
(Tapas)
6. Ajo
(Garlic)