10K+ students - 4.8/5

Self study Conversation classes Personalized learning path

A1.17.4 Spanish culture: Spanish tapas

Discover the typical tapas of Spain, from Andalusian gazpacho to Galician-style octopus, including Basque pintxos and Valencian esgarraet.

Cultura: Las tapas españolas

Descubre las tapas típicas de España, desde el gazpacho andaluz hasta el pulpo a la gallega, pasando por los pintxos vascos y el esgarraet valenciano.

A1.17.4 Spanish culture: Spanish tapas

A1 Spanish Gastronomy Spain

Level: A1

Module 3: Día a día (Day to day)

Lesson 17: Cocinar (Cooking)

Learning history

Teaching guidelines +/- 10 minutes

Audio and video

Original
Original
Original (Slow)
Original (Slow)
Self study (fast)
Self study (fast)
Self study (slow)
Self study (slow)

Reading and listening exercise

Las tapas son pequeños platos de comida. Cada región tiene sus tapas típicas. En Andalucía, es común el gazpacho. El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan. En el País Vasco, las tapas se llaman pinchos. Una tapa típica vasca es la gilda. Lleva aceitunas y anchoas. En Galicia es famoso el pulpo. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal. En la Comunidad Valenciana, una tapa muy popular es la esgarraet. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite. En España, se suele cocinar con aceite.

Translation

The tapas are small dishes of food. Each region has its own typical tapas. In Andalusia, gazpacho is common. Gazpacho is a cold tomato soup with cucumber, pepper, garlic, oil, and bread. In the Basque Country, the tapas are called pinchos. A typical Basque tapa is the gilda. It has olives and anchovies. In Galicia, octopus is famous. This Galician tapa is made of octopus, potatoes, paprika, oil, and salt. In the Valencian Community, a very popular tapa is esgarraet. It is made with red peppers, cod, garlic, and oil. In Spain, it is common to cook with oil.

Exercise 1: Discussion questions

Instruction: Discuss the questions after listening to the audio or reading through the text.

  1. ¿Qué lleva el gazpacho andaluz?
  2. What ingredients does Andalusian gazpacho have?
  3. ¿Qué es famoso en Galicia?
  4. What is famous in Galicia?
  5. ¿Qué lleva el esgarraet?
  6. What ingredients are in the esgarraet?
  7. ¿Te gustan las tapas españolas?
  8. Do you like Spanish tapas?
  9. ¿Qué platos típicos de tu país hay que probar?
  10. What typical dishes from your country should one try?

Exercise 2: Translate and use in a sentence

Instruction: Translate and say the word out loud. Use the word in a sentence.

Show translation
1. Aceite
(Oil)
2. Tomate
(Tomato)
3. Ajo
(Garlic)
4. Pulpo
(Octopus)
5. Tapas
(Tapas)
6. Cocinar
(To cook)