A1.17.4 Spanish culture: Spanish tapas
A1 Spanish Gastronomy Spain
Cultura
Level: A1
Module 3: Día a día (Day to day)
Lesson 17: Cocinar (Cooking)
Teaching guidelines +/- 10 minutes
Las tapas españolas
Discover the typical tapas of Spain, from Andalusian gazpacho to Galician-style octopus, including Basque pintxos and Valencian esgarraet.
Reading and listening exercise
Las tapas son pequeños platos de comida. Cada región tiene sus tapas típicas. En Andalucía, es común el gazpacho. El gazpacho es una sopa fría de tomate, pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan. En el País Vasco, las tapas se llaman pinchos. Una tapa típica vasca es la gilda. Lleva aceitunas y anchoas. En Galicia es famoso el pulpo. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, aceite y sal. En la Comunidad Valenciana, una tapa muy popular es la esgarraet. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ajo y aceite. En España, se suele cocinar con aceite.
Translation
The tapas are small dishes of food. Each region has its own typical tapas. In Andalusia, gazpacho is common. Gazpacho is a cold tomato soup with cucumber, pepper, garlic, oil, and bread. In the Basque Country, the tapas are called pinchos. A typical Basque tapa is the gilda. It has olives and anchovies. In Galicia, octopus is famous. This Galician tapa is made of octopus, potatoes, paprika, oil, and salt. In the Valencian Community, a very popular tapa is esgarraet. It is made with red peppers, cod, garlic, and oil. In Spain, it is common to cook with oil.
Exercise: Discussion questions
Instruction: Questions the teacher and students can discuss during conversation classes.
Show translations- ¿Qué lleva el gazpacho andaluz?
- ¿Qué es famoso en Galicia?
- ¿Qué lleva el esgarraet?
- ¿Qué platos típicos de tu país hay que probar?
Exercise: Choose the correct word
Instruction: Choose the correct word, read the sentence out loud and translate.
Show answers Show translationcocinar, pulpo, aceite, tomate, tapas, ajo
1. Está hecha con pimientos rojos, bacalao, ... y aceite.
2. Esta tapa gallega se compone de pulpo, patatas, pimentón, ... y sal.
3. El gazpacho es una sopa fría de ..., pepino, pimiento, ajo, aceite, y pan.
4. En Galicia es famoso el ....
5. En España, se suele ... con aceite.
6. Cada región tiene sus ... típicas.
Exercise: Order the words
Instruction: Order the words in a correct sentence and translate.
Show answers Show translationaceite. | rojos, bacalao, | Está hecha | ajo y | con pimientos
pimentón, aceite | compone de | gallega se | Esta tapa | y sal. | pulpo, patatas,
pimiento, ajo, aceite, | y pan. | de tomate, pepino, | El gazpacho es | una sopa fría
pulpo. | famoso | el | es | En | Galicia
aceite. | cocinar con | se suele | En España,
tapas | típicas. | tiene | sus | región | Cada
Exercise: Translations
Instruction: Translate and say the word out loud. Use the word in a sentence.
Show translation
1.
Cocinar
|
(Cook) |
2.
Pulpo
|
(Octopus) |
3.
Aceite
|
(Oil) |
4.
Tomate
|
(Tomato) |
5.
Tapas
|
(Tapas) |
6.
Ajo
|
(Garlic) |